De Wereldboom
Home>Nieuws>Veters strikken met drie vingers best lastig

Veters strikken met drie vingers best lastig

vrijdag 9 november 2018

Veters strikken met 3 vingers is best lastig

vrijdag 9 november 2018

Veiligheid is één van de kernwaarden van De Wereldboom. Daarom dat we kinderen ook bewust willen maken van de risico’s rondom en in het huis. Woensdag 8 november is onze groep 8 naar Enschede gegaan om daar de nieuwe vuurwerkvoorlichting in de Risk Factory te beleven.

Iemand heeft een keer vuurwerk gegooid naar mij en mijn hond. Zelf zou ik dat dus nooit doen. Jennifer (11)

Aan burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo de eer om de nieuwe ruimte te openen, door een lint door te knippen. Maar dat moet hij wel doen met twee afgebonden vingers, om te ervaren hoe het is om te leven met een handicap door vuurwerk. In de lesruimte ligt her en der vuurwerk op de grond. Er zijn lege flessen en een pop die is aangekleed op een manier die levensgevaarlijk kan zijn tijdens oudejaarsavond. „Die capuchon is niet veilig”, zegt Jennifer (11). „Want daar kan brandend vuurwerk in vallen. En hij heeft een aansteker, dat mag ook niet, volgens mij.” Dat klopt, het moest een aansteeklont zijn en de veiligheidsbril is verplicht, zo leren de scholieren.

Op de muren staan tekeningen van een oudere voetganger, een vrouw met kind en iemand die een hond uitlaat. Voetgangers waar je rekening mee moet houden, dat heeft groep 8 al snel door. „Op die mensen moet je goed letten”, zegt Jennifer. Ze heeft ook een nare ervaring met vuurwerk. „Iemand heeft een keer vuurwerk gegooid naar mij en mijn hond. Zelf zou ik dat dus nooit doen.”

 Met plakband worden een middelvinger en ringvinger van de kinderen aan elkaar gebonden, een hand met drie vingers dus. Het leidt tot gestuntel, maar de boodschap komt over. „Ik heb wel veel geleerd”, zegt Jorai. „Het is lastig veters strikken met drie vingers. Dit jaar pas ik goed op.”

Het jeugdjournaal was ook op bezoek.

https://jeugdjournaal.nl/uitzending/37409-avondjournaal.html